Ο Θεόφιλος Μασούρας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Γαλακτοκομίας στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, του ΓΠΑ. Πτυχιούχος του ΓΠΑ και Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Compiègne της Γαλλίας.
Έχει πολυετή επιστημονική δραστηριότητα στον τομέα της Γαλακτοκομίας και στον ευρύτερο αγροδιατροφικό τομέα, με πλούσιο διδακτικό, ερευνητικό και συγγραφικό έργο. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της Επιστήμης και Τεχνολογίας γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, με έμφαση στην τεχνολογία τυριών και άλλων ζυμωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων, στα χαρακτηριστικά των προϊόντων αιγοπρόβειου γάλακτος, στην αυθεντικότητα και γεωγραφική προέλευση των γαλακτοκομικών προϊόντων, καθώς και στις τεχνολογικές ιδιότητες των οξυγαλακτικών βακτηρίων και την επίδρασή τους στο αρωματικό προφίλ των προϊόντων. Περισσότερες από 180 επιστημονικές δημοσιεύσεις παρουσιάζονται σε διεθνή περιοδικά, εθνικά/διεθνή συνέδρια και συμπόσια. Συμμετέχει σε επιτροπές αξιολόγησης ερευνητικών προγραμμάτων και κρίσης επιστημονικών περιοδικών και βιβλίων.
Έχει ενεργό συμμετοχή και είναι επιστημονικός υπεύθυνος σε πολλά ερευνητικά προγράμματα. Συνεργάζεται στενά με ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά κέντρα, με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς (Υπουργείο ΑΑ&Τ, ΕΦΕΤ, ΕΛΓΟ, Τοπική Αυτοδιοίκηση, παραγωγικούς φορείς κ.α.) για την αντιμετώπιση προβλημάτων της ελληνικής γαλακτοκομίας, συμβάλλοντας σε μια δημιουργική σχέση μεταξύ Πανεπιστημίου, παραγωγικών τάξεων και κοινωνίας. Είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου Ελέγχου Τροφίμων του ΕΦΕΤ, των επιτροπών για την αναμόρφωση της νομοθεσίας και του Κανονισμού Ελληνικού Σήματος στα προϊόντα γάλακτος, Υπεύθυνος για τη σύνταξη φακέλου κατοχύρωσης του «Ελληνικού γιαουρτιού» σαν προϊόν ΠΓΕ.