Θωμάς Μόσχος

Θωμάς Μόσχος

Τεχνικός Σύμβουλος Σ.Ε.Κ., Πρεσβευτής Ελλάδας στην Copa Cogeca

Ο Μόσχος Θωμάς γεννήθηκε το 1987 στην Καστοριά από γονείς κτηνοτρόφους, τον Δημήτρη και την Φιλαρέτη. Κατοικεί στην Πολύκαρπη και είναι σύζυγος και πατέρας δυο παιδιών.

Σπούδασε γεωπονία στη Βουλγαρία στο Δασοτεχνικό Πανεπιστήμιο της Σόφιας κερδίζοντας υποτροφία για το Πανεπιστήμιο του Giottingen της Γερμανίας ενώ στη συνέχεια ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη γαλακτοκομική σχολή Ιωαννίνων.

Μαζί με τον δίδυμο αδερφό του Χρίστο ο οποίος σπούδασε κτηνίατρος στο Δασοτεχνικό Πανεπιστήμιο της Σόφιας είναι κτηνοτρόφοι 5ης γενιάς και συνιδιοκτήτες της καθετοποιημένης κτηνοτροφικής επιχείρησης «Φάρμα Μόσχου», στην οποία καλλιεργούνται 950 στρέμματα και εκτρέφονται 1200 αιγοπρόβατα. Οι ίδιοι μεταποιούν τα προϊόντα τους στο τυροκομείο της επιχείρησης και προμηθεύουν εξειδικευμένα καταστήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό, κυρίως της Γερμανίας και της Δανίας.

Είναι τεχνικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας και πρεσβευτής της Ελλάδας στην Copa Cogeca για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Σήμερα κατατάσσεται σαν o καλύτερος βιοκαλλιεργητής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διατελεί για δεύτερη φορά πρόεδρος του ενεργού και δραστήριου Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς «Μακεδνός», όπου το 2023 έγινε μέλος της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Αγροτικών Συλλόγων ECVC και της IFOAM, ενώ συμμετέχει πλέον ενεργά στις ευρωπαϊκές διαβουλεύσεις σχετικά με την αγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την πρώτη θέση στα ευρωπαϊκά βραβεία βιολογικής παραγωγής κερδίσαμε λόγο των καλών και καινοτόμων πρακτικών που εφαρμόζουμε στις καλλιέργειες μας (οργανική λίπανση με κόπρανα ζώων,GPS στα αγροτικά μηχανήματα, απευθείας σπορά ή σπορά με ελάχιστη κατεργασία, αυτόματο πότισμα με αισθητήρες υγρασίας) αλλά και της κτηνοτροφικής μας εκμετάλλευσης (ελεγχόμενο περιβάλλον, ειδικές ποτίστρες με φρέσκο νερό για κάθε ζώο, αερισμό με αισθητήρες για τα επίπεδα αμμωνίας), στο βραβείο συνέβαλε και ένα καινοτόμο προϊόν που έχουμε δημιουργήσει το βιολογικό ορεινό τυρί Κανιάκι, καθώς έχει όλες τις ιδιότητες του κασεριού αλλά δεν χρειάζεται την θερμική επεξεργασία που χρειάζεται το κασέρι μειώνοντας έτσι δραστικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα μας.